V sredo 10. aprila 2019 bo ob 10. uri v Zavodu svete Terezije, dom starejših Videm-Dobrepolje potekala otvoritev Demenci prijazne točke. Ker je oseb z demenco v naši družbi vse več je pomembno, da smo o sami bolezni ozaveščeni in da prepoznamo prve znake demence prav vsi člani družbe in lahko s skupno podporo pomagamo tistim osebam z demenco, ki potrebujejo našo pomoč.

Še posebno pomembno je, da znamo  osebam z demenco pomagati in jim biti v oporo v našem ožjem okolju, kjer vsi skupaj bivamo in preživimo največ časa.

Le tako lahko najbolje pomagamo svoji mami, očetu, ženi, možu, bratu, sestri, prijatelju, sosedu, ki kaže prve znake demence, da bi kljub svoji bolezni živel čim bolj polno, samostojno in kvalitetno življenje ter da bi bilo ohranjeno njegovo dostojanstvo.

 

‘V središču naj bo človek in ne bolezen. Zato bodimo strpni in prijazni. Vzemimo si čas za jasen in enostaven pogovor. Pristopimo počasi in prijazno, dotaknimo se osebe, ne prepričujmo je v nekaj, česar ne dojame.”

izr. prof. dr. Aleš Kogoj, dr. med., spec. psihiatrije, ustanovitelj Spominčice

Demenci prijazno točko bomo  v Zavodu svete Terezije odprli v sodelovanju s Spominčico – Alzheimer Slovenija.

Demenci prijazna točka bo namenjena vsem ki bivajo v našem ožjem okolju, pa tudi širše, in potrebujejo pomoč in informacije v zvezi z demenco. Namenjena bo predvsem osebam z demenco, pri katerih je bolezen v zgodnji fazi, njihovim svojcem, pa tudi vsem ostalim prebivalcem, ki bi želeli o demenci vedeti kaj več.

V našem domu bomo zaposleni nudili potrebne informacije in nasvete (kako prepoznati prve znake demence, kako komunicirati z osebo z demenco, kakšne so možnosti nadaljnje pomoči in opore svojcem, kako pomagati nekomu, ki se izgubi in ne najde več poti domov, ne prepozna več svoje okolice, …) in na ta način skušali pomagati obolelim in svojcem, pa tudi vsem ostalim željnim novega znanja.

Z odprtjem Demenci prijazne točke želimo aktivno prispevati k življenju v demenci prijaznem okolju, ki bo osebam z demenco omogočalo, da dlje časa ostanejo aktivne, živijo kvalitetno, samostojno in dostojno življenje, se počutijo varne, razumljene in upoštevane ter lahko dostopajo do storitev, ki jim jih ponuja domače okolje (trgovina, zdravstveni dom, pošta, lekarna, …).

Le to lahko dosežemo le s pomočjo podpore lokalnega okolja, ki bo tudi ob pomoči Demenci prijazne točke lažje prepoznavala in razumela samo bolezen in osebe z demenco ter jih lažje vključevala v svoje okolje in vsakodnevne aktivnosti znotraj le tega.

                                                                                                                             

Urška Bogataj, delovna terapevtka, Zavod svete Terezije

Spletno mesto uporablja lastne analitične piškotke, da lahko spremljamo obiskanost in posledično prilagajamo in izboljšujemo vsebine. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.